Cave of Aggiti’s river – Prefecture of Drama

Share this:

The stone composition of mountain Falakro (limestone) and the closed basin of Kato Nevrokopi that is in the north contribute to the absorption of the waters from the rain and the torrents. On their way these waters create an oblong but not straight calcareous tube, which is the cavern. The morphological study of the cavern showed that along its main development axon expansions (rooms) and stenosis (siphons) have been formed as well as dιcor with stalactites, which is reduced from the entrance inwards, and some stalagmites due to the flow of waters that usually develop on fallen rocks. The bottom of the cavern is covered with mud hang up. A visitor today can be toured to the first 500m of this natural monument.

The ultimate prehistory in the area of the cavern goes back 30.000 years according to exact date given by ?Dimocritus? laboratory of Nuclear Physics. The dates concern the excavational horizon of the intersection that was created next to the artificial entrance. The excavation took place there by the Inland Revenue Service of Paleoanthropology ? Spelaeology since 1992 brought to light, stone tools and animal bones (horses, deer, hairy rhino, mammoth). In the room of the wheel on the left bank of the river and on a small open and flat place (almost 10 x 12m).

Formed in two stages, installation relics from the end of the Neolithic period were found, that is the end of the 3rd millennium BC. Samples of the tool equipment and the bones, which came from the excavational intersection, are on display at the Museum of Drama.

Opposite the Neolithic installation the water wheel, which was saved from the beginning of the 20th Century, makes great impression. Originally wooden and then iron the water wheel (diam. 8m) with a smaller one (diam. 4m) and with a system of build tubes covered the water supply needs of the area in the first half of the 20th Century. The creation of a modern water supply network since the end of the 1950s made the wheels useless. The preservation and elevation of these bright monuments of preindustrial archaeology is our obligation.

On the right bank of Angitis the installation of settlers who must have been connected to the Roman cit y of Philippi resulted in the creation of an extensive housing estate and cemetery, which haven?t been excavated yet. That is why you can?t visit the place on the right and on the left of the artificial entrance.

On the top of the hill over the natural entrance of the cavern there is a double fortification ring. This lime built vallation dominated in the northwest part of the plain and controlled the passings of the area.

More info


Prosotsani, Drama



Lat:  41.20758898181025

Long:  23.917922973632812

Leave a Reply